Zondag 26 mei jl. was Harmonie in de Linie in de wijk Liniekwartier te Breda. Een bijzonder evenement waarbij kunst, muziek en dans de hoofdrol speelden. De Linie is een wijk waar volgend jaar sloop plaats gaat vinden en nieuwbouw wordt geplaatst. Kunstinitiatief Witte Rook – gevestigd in Liniekwartier – faciliteerde de kunstroute en fungeerde als host van het evenement. Bart van Dongen componeerde een muziekstuk speciaal voor de wijk en dansers van het dansnest maakten een speciale choreografie. Alles kwam samen aan de Keplerstraat, op de betonnen fundering van de oude Euretcoloods: een artistieke verbinding tussen kunst, muziek, dans en publiek in de Linie.

Grote opkomst kunstroute bij Witte Rook

Vanaf het begin van de middag verzamelden gasten zich bij Witte Rook. Onder het genot van koffie en thee liet iedereen zich verassen door de verschillende kunstroutes die door de wijk liepen. De drie verschillende routes startten na elkaar en namen je mee door Liniekwartier, bijvoorbeeld in vier verschillende talen. De routes brachten het publiek naar de Keplerstraat waar Maarten Bel het publiek trakteerde op een performance van poëtische teksten en mantra’s met een knipoog.

Opening muziek en dansvoorstelling door wethouder van cultuur

Ondertussen kwamen meer mensen het terrein op waarna wethouder van cultuur Marianne de Bie de muziek- en dansvoorstelling opende. Nieuwsgierige ogen waren gericht op het podium en Muziekvereniging Vondel presenteerde zich. De musici namen plaats op hun stoelen waarna het publiek werd uitgenodigd om op de overige stoelen, tussen de musici, plaats te nemen. De eerste tonen werden ingezet en het publiek werd volledig onderdeel van de voorstelling. De dansers van Dansnest zorgden voor een harmonieuze verbinding tussen muziek, dans en publiek. Met behulp van plastic platen zorgden zij voor dans, geluid en fungeerde het als een letterlijke verbinding tussen muzikant en publiek.

Na de voorstelling gingen kunstenaars, muzikanten, dansers en publiek in een lange parade terug naar Witte Rook om gezamenlijk de dag af te sluiten. Na dit afscheid gaat het nieuwe gaat beginnen.

Samenwerkende organisaties

Harmonie in de Linie is een samenwerking van Witte Rook met Bart van Dongen, Dansnest, Eef Schoolmeesters, Muziekvereniging Vondel en mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Gemeente Breda, woningcorporatie Alwel en Prins Bernhard Cultuurfonds, met ondersteuning van Maas Jacobs en NBU.