Never Mind The Dots is ontstaan uit een nieuwsgierigheid naar wat er zou ­gebeuren als je structuur, herhaling en orde mengt met toevalligheid en tijd. Hieruit maakte Niels zijn zichzelf creërende seriereeks van afdrukken.

Deze reeks speelt zich af op de grens van het spanningsveld tussen orde en vrijheid, tussen bewust creëren en gewoon laten ontstaan. Vragen worden ­opgewekt over waar intentie ophoudt en spontaniteit begint. Waar maker ­ophoudt en waar het werk begint. De maker maakt een constructie maar deze constructie creëert vervolgens zelf werk.

Niels experimenteert in deze reeks met verschillende constructies, ­methoden en materialen. De meeste aandacht gaat uit naar de bouw en plaatsing van de stiftenconstructie en het ritme oftewel het interval van de stiften. Hij maakt houten constructies of gebruikt bepaalde roostertjes om de stiften in te ­plaatsen om zo de juiste composities en afstanden te vinden. Ver­volgens legt hij hier één of meerdere papieren onder en geleidelijk aan begint het werk zichzelf te creëren. Ook een mooie metafoor hier is tijd, en hoe iets uit het niets kan ontstaan. Als een schei­kundig proces laat hij dit in gang zetten en controleert dan met de tijd of het werk ‘af is’. Als een soort chemicus laat hij verschillende substanties en toevalligheden met elkaar in aanmerking komen. Belangrijke aspecten voor Niels zijn het minimale, de basisvormen, rasters, ­ritme, repetitie en wiskundige orde. Dit vermengt hij op een poëtische manier en laat het vervolgens organisch en abstract in zijn werk terugkomen. De uitkomsten zijn vaak dromerige uitlopende stippen en cirkels in een strakke context weergegeven die iedere keer weer iets anders kunnen opwekken. Soms voelt het alsof je een ­muziekstuk van een elektrisch gitaar visueel ziet afgebeeld, de andere keer lijkt het of je naar een zonsondergang kijkt of juist het universum binnenstapt.

Niels’ werk is wat er gebeurd als je structuur, herhaling, orde mengt met toevalligheid, en tijd zijn gang laat gaan. Een ritmische en bijna elektrische seriereeks van steeds andere variaties cirkels; Never Mind The Dots.

Meer werk van Niels vind je op https://www.instagram.com/niels.visser.illustration/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.